ПРЕМИУМ
Винотерапия
Слънцезащита
100% Алое
Арган
Домашни любимци
За пиене
Грижа за тялото
Органични
Хигиена

Градината със солта – Las Salinas de Janubio

Живописни солници се простират по брега на о-в Лансароте.

Тази голяма зона включва стотици солници, разположени на площ от 108 дка.

 

Строителството на Salinas de Janubio започва през 1895 г.  В него участват три фамилии, от които днес остава една – фамилия Padron Lleo, и вече четвърто поколение е ангажирано в производството на сол.

Методът на производство включва използването на вятърни помпи за преместване на солената вода от океана в солниците, където слънцето изпарява водата, оставяйки след себе си сол. Солта на острова е била жизненоважна като консервант и “Солените” са работели ръка за ръка с риболовната промишленост, осигурявайки огромни количества сол и солен разтвор за консервиране на риба тон и сардини. Смята се, че в разцвета си солниците са произвеждали повече от 10 000 тона на ден. Днес се произвеждат само малки количества сол за острова, за Канарската кухня и за гостите на Лансароте, какти за солите за вана с Алое Вера.

 

Salinas de Janubio разкрива великолепна гледка към солените площи и океана. Вижда се сол в невероятна гама от цветове: синкавият оттенък се дължи на чистотата на морската сол (не се смесва със земята, както в много други части на света); розовият оттенък е благодарение на влиянието на червените скариди и видовете водорасли Duna llena.

Солниците са толкова красиви, че можем да ги приемем като огромно произведение на изкуството – въпреки очевидна им функционалност.