ПРЕМИУМ
Винотерапия
Слънцезащита
100% Алое
Арган
Домашни любимци
За пиене
Грижа за тялото
Органични
Хигиена

Извличане и стабилизиране на сок от Алое Вера

Има няколко начина за извличане и стабилизиране на гел и сок от Алое Вера. В зависимост от процеса, използван за това, сокът от Алое Вера може да бъде с по-добро или по-лошо качество по отношение на запазване свойствата на растението, т.е. процесът на извличане и стабилизиране определя крайното качество на продукта.

Има процеси, при които свойствата на това растение се запазват максимално, докато при други по-евтини процеси повечето свойства се губят.

Много продукти на пазара изпозват съдържанието на Алое Вера като претенция, поради това е важно да знаете как да разграничите основните процеси на извличане.

 

  1. Гел от Алое Вера е пулпата от натрошеното листо, богат е на полизахариди, витамини и минерали, но може да съдържа алоин – силно слабително вещество, което в процеса на извличане на сока се отделя.
  2. Сок от Алое Вера – подобен на гела, но не съдържа алоин, като запазва останалите полезни компоненти.
  3. Алое Вера на прах е дехидратиран гел.
  4. Екстрактът от Алое Вера е препарат, който се получава от прах, смесен с вода.

 

Много производители използват Алое Вера на прах заради по-ниските производствени и транспортни разходи.

 

Стабилизация

Сокът от Алое Вера трябва да се стабилизира, за да се запази пресен както след извличане от листото. Важно е да се знае как сокът е бил стабилизиран, за да сме сигурни, че неговите свойства са запазени след екстракцията.

Двата основни метода за стабилизиране на сок от Алое Вера са:

  1. Пастьоризация: Сокът от Алое Вера се излага на висока температура за кратък период. По този начин се елиминират всички възможни патогени, но много важни молекули като витамини и ензими също се унищожават.
  2. Студена стабилизация: В машина за студено пресоване външната част на листата (кора) се отделя от вътрешната част (пулпа). В тази машина пулпата се смачква, като се извлича суров нефилтриран сок, който се изпомпва в резервоар с помощта на охлаждаща бобина. Това е занаятчийски процес, който позволява хранителните вещества и минерали от пулпата да се запазят в най-висока степен.

Този метод за консервиране и стабилизация се е доказал като най-ефективен. Въпреки че е свързан с повече разходи позволява да се запазят всички активни съставки. Следователно 300-те естествени вещества от гела са перфектно запазени.

 

Пастьоризацията, дехидратацията и дори излагането на ултравиолетово лъчение са методи, които не гарантират запазването на природните свойства на Алое Вера. Тези методи се използват главно за намаляване на разходите.

 

Голямо предимство на продуктите с Алое Вера на Lanzaloe пред други продукти на пазара е методът на извличане и стабилизиране. Благодарение  а студено пресоване и стабилизация сокът от Алое Вера по същество е идентичен с този от прясното листо.

 

Анализ на независимата немска лаборатория Spectral Service показва, че с този процес биогенната ефективност на гела се запазва на 100% в сравнение с гела в прясното листо.